Lada Samaran kytkimen vaihto

Jostain syystä kun ostaa auton, jonka joku aikaisemmista omistajista on omannut raskaan kytkinjalan, niin auton kytkin voi olla vaihtokunnossa jo sadantuhannen ajokilometrin jälkeen. Lada samara on siitä veikeä auto, että kytkimen kunnosta voi saada jonkinlaisen käsityksen polkimen korkeudesta, mutta varsinaisesti kytkimen toiminnan voi todeta seuraavalla tavalla:

1. Ajaa kytkimen ensin lämpimäksi ottamalla muutamia reippaita liikkellelähtöjä, jotta kytkin lämpenee ja lämpölaajeneminen laajentaa kytkinkoteloa , jonka seurauksena kytkin luistaa helpommin.

2. Etsii mahdollisimman suuren mäen, kuten leipivaaran mäki puolangalla, ja ajaa kaasu pohjassa suurimmalla vaihteella moottorin suurimmalla vääntöalueella, eli samaran tapauksessa noin 3500 kierrosta minuutissa.

Jos kytkin ei luista tällöin, niin silloin kytkin on ok, mutta jos luistaa, niin kytkimen vaihtoa kannattaa harkita.

KYTKIMEN ASENNUS:

Kytkimen voi asentaa varmasti monella eri tavalla, muuta itse tein sen seuraavalla tavalla:

1. Konepellin irroitus.

2. Auton etupään nosto pölkkyjen päälle ja renkaiden irroitus.

3. Akun, starttimoottorin, ilmanputsarin ja muiden osien ja suojapeltien irroitus, sekä vaihdelaatikkon menevien johtojen irroitus, joista toinen on hyvin piilossa imusarjan takana ja toinen vaihdelaatikon päädyssä.

4. Kettingin asettaminen laatikon takimmaiseen korvakkeeseen ja toinen pää vaihdelaatikon ympäri.

5. Vakaajatangon, alatukivarsien ja etutuennan irroitus.

6. Vaihdelaatikon kiinnityskorvallisen irroitus, jotta vaihdelaatikko mahtuisi tulemaan pois jarruputkia särkemättä (tilaa on todella niukasti).

7. Vaihteensiirtäjän irroitus ja vaihdelaatikon takimmmaisen tuen irroitus.

8. Vaihdelaatikon pulttien ja mutterin avaaminen (4 isoa ja 1 pienempi). Takimmainen mutteri aukeaa vetoakselin puolelta.

9. Kun kaikki pultit on avattu, niin laatikon pitäisi irrota kohtuullisen helposti. Vaihdelaatikkoa täytyy laskea hieman, jotta se mahtuisi tulemaan pois. Moottorin täytyy myös kallistua hieman.

10. Jos kaikki on mennyt niin kuin strömssöössä, niin laatikon voi laskea alas ja kytkimen voi vaihtaa. Kytkimen halkaisia on 190 mm, ja samaraan on kyllä tarjolla 200 millistäkin kytkintä, mutta se ei ole sopiva ainakaan 2002 vuosimallin samaraan. Kun kytkinlevyn asettaa kytkinasetelmaan, niin kytkin täytyy keskittää sopivan tapin avulla.

11. Kun vaihteisto laitetaan takaisin paikalleen, niin takimmainen pultti kannattaa asettaa ensin kohdilleen, niin sitten kaikki muutkin pultit menevät kohtuullisen helposti paikalleen, kunhan kytkinlevy on keskitetty oikein. Jos kaikki on oikein paikoillaan, niin osat menevät paikoilleen ilman voimankäyttöä. Muutenkin pulteilla vedätystä kannattaa välttä, sillä rikkoutumisen riski on silloin huomattavan suuri.

12. Sitten vain kaikki irroitetut osat paikoilleen ja kytkimen säätö. Vaihdelaatikkoon menevän anturin johto on todella lyhyt, mutta asennuksen helpottamiseksi johto kannattaa pujotella suoraksi letkujen ja kaapeleiden seasta, jonka jälkeen takaisin laitto on paljon helpompaa. Ensimmäinen käynnistys kannattaa tehdä kytkin pohjassa, vaihteen ollessa päällä, jotta kytkinlevy asettuu aivan oikealle paikalle.

HUOMIOITA:

Kytkimen asennus kannattaa tehdä ammattimaisessa autokorjaamossa jos vähänkin epäilee omaa osaamista tai työvälineitä. Esimerkiksi monet pultit ovat todella tiukassa, ja autonosturin puute voi aiheuttaa vaararatilanteita, sillä pölkkyasennuksissa on aina suuri riski auton putoamisesta, yms.

Uudet autot ovat myös aina vain hankalempia huoltaa ja korjata, ja väittäisin, että samaran kytkimen asennus on vaikeusasteikon yläpäässä. Minulla ei tosin ole kokemusta kytkimen asennuksesta kuin Datsun 120 AF2:sta, Mazda 323:sta ja Lada Samarasta.