Laajeneva avaruus

Netissä on ainakin yksi henkilö, joka höpöttää jatkuvasti laajenevan avaruuden mahdottomuudesta ja hänen mielestään avaruus on jokin tasainen pingispöytä, jossa kaikki aine, yms on. Jotta tuollainen huuhaa ei leviäisi enempää, niin yritän seuraavan esimerkin avulla kuvata, mitä laajeneva avaruus tarkoittaa:

Gravitaatioa kuvataan usein kumikalvolla olevalla painaumalla, johon jokin esine, kuten kuula pyrkii putoamaan. Esimerkki on sinänsä hyvä, mutta vielä parempi selitys avaruuden kaareutumiselle olisi rypistyminen, jossa avaruuden rypistyminen on sitä voimakkaampi, mitä suurempi massan aiheuttama vetovoima rypistää avaruutta. Avaruuden laajenemista voisi siis kuvata ryppyjen oikenemisella.

Avaruus ei siis ole pingispöytä, vaan muhkurainen kvanttikenttä, jossa massa aiheuttaa muhkurat ja avaruuden kaareutumisen.

Muokkaus 7.12.2021

Syy laajenevalle avaruudelle on aika, eli alussa avaruus oli tasaisempi, eli avaruuden gravitaatiokuopat olivat pienempiä suhteessa vähäisen gravitaation alueisiin. Avaruuden laajeneminen johtuu suhteellisuusteorian mukaisesta ajan nopeuden muutoksesta gravitaatiokentässä, eli aika kulkee nopeammin siellä, missä gravitaatio on vähäisempi.

Punasiirtymä johtuu siitä, että valo on oikestai kulkenut pitemmän matkan kuin meidän paikallisen ajan mukaan voisi olettaa. Avaruuden laajenemisen nopeutuminen johtuu siitä, että massa jakautuu yhtä epätasaisemmin avaruudessa, eli gravitaatiokuopat ovat suhteellisesti ottaen jyrkempiä kuin aikaisemmin. Mitään tilavuuden kolmiuloitteista muutosta ei siis tapahdu.