Lada Samaran vesipumpun vaihto ja jakopään hihnan asennus

Vesipumppu on melko ikävä vaihtaa, koska myös jakopään hihna osineen täytyy ottaa pois vaihdon aikana. Vaihto ei myöskään onnistu kovin helposti tavallisilla työkaluilla, sillä vesipumpun takimmainen pultti on niin ahtaassa paikassa, että ainakin minä sain sen pois erittäin pienellä räikällä, jossa hylsy (10 mm) oli kiinni nivelvarressa.

Juuri sen takia takaisin asennus olisi ollut käytännössä mahdotonta, mutta leikkasin hihnapyörän suojapellin reunaan noin neljän sentin mittaisen alueen, josta taitoin pellin suoraksi asennuksen ajaksi. Myös suojapellissä olevien vesipumpun reikien sijainti, ei ole aivan oikeassa paikassa, eli pultinreiät ovat hieman liian ulkona pumpun keskipisteestä, joten ainansa taisteltuani porasin nuo reijät (3 kpl) 7,5 millin poralla suuremmiksi, jonka jälkeen pultit menivät helposti paikoilleen.

Prosessi:

1. Irroita kampiakselin päässä oleva laturin hihnapyörä.

2. Irroita jakopään hihna, muuta laita ensin merkit kohdilleen.

3. Irroita jakopään hammaspyörä.

4. Löysytä hieman vesipumpun pultteja ja sen jälkeen poista syyläristä nesteet. Nestettä tulee myös vesipumpun reiästä sitten kun otat pumpun pois.

5. Irroita hihnan suojapelti, joka avaa samalla vesipumpun pultit kokonaan.

6. Ota vesipumppu pois ja puhdista kaikki tiivistepinnat ja muutkin osat.

Uuden pumpun asennus:

7. Laita tiiviste tiivisteliimalla kiinni vesipumppuun, jotta pultinreijät osuvat kohdilleen.

8. Laita vesipumppu paikalleen suojapellin kanssa. Pumppu menee helposti ilman voimankäyttöä kun se on oikealla kohdalla.

9. Kiristä kaikki vesipumpun ja suojapellin pultit ja mutterit, mutta älä kiristä liikaa, jotte pultit eivät katkea. Huomaa, kuinka olen leikannut ja taittanut suojapeltiä takkimmaisen vesipumpun kohdalta (näkyy kuvassa).

10. Laita jäähdytysnesteet moottoriin ja katso, ettei missään ole nestevuotoja.

11. Laita jakopään hihnapyörä paikoilleen.

12. Laita jakopään hihna paikoilleen ja kiristä hihna oikeaan kireyteen, eli hihnan pitäisi kääntyä 90 astetta sormilla kokeiltaessa. Oikeaa hihnankireyttä kannattaa kokeilla ennen hihnan pois ottoa.

13. Laita laturin hihnapyörä paikoilleen kampiakselin päähän.

14. Koekäynnistä moottori ja poista ylimääräinen ilma syylärinletkuista painelemalla letkuja.

15. Tarkista jakopään hihnan kireys ja säädä tarvittaessa.

15. Laita loput osat paikoilleen ja tee koeajo.