Marjanpoimijat koronan kourissa

Mitäpä se hyvejää paikallisia asukkaita varoitella satunnaisista matkailijoista. :(

https://www.lapinkansa.fi/yle-sairastuneita-marjanpoimijoita-on-siirretty-la/3885838

Ylen uutisen mukaan ainakin 260 ulkomaalaista marjanpoimijaa on siirretty Lapista Kainuuseen ja Pohjois-Karjalaan.

Suurella osalla ulkomaalaisista marjanpoimijoista on todettu koronatartunta Rovaniemellä. Perjantaina kaupunki oli määrännyt sairastuneita poimijoita eristykseen ja altistuneita karanteeniin.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas kommentoi Ylelle, että marjanpoimijoiden siirrossa on rikottu karanteenimääräysohjetta ja toimittu tartuntatautilain vastaisesti.

Broaksen mukaan hän ei ole koko koronapandemian aikana törmännyt näin laajamittaisesti siihen, ettei karanteenimääräysohjeita noudateta.

– Kyllä tässä nyt ilman muuta vaarantuu terveysturvallisuus. On suuri riski, että tauti edelleen leviää ryhmässä ja laajemminkin, Broas sanoo Ylen uutisessa.

Broas on huolissaan myös siitä, että sairastuneet ja altistuneet marjanpoimijat myös jatkavat marjojen poimintaa.

Ylen uutisen mukaan marjayritykset ovat saaneet perjantaina määräykset ja ohjeet, miten sairastuneiden ja altistuneiden marjanpoimijoiden eristykset ja karanteenit tulee hoitaa.

Broas kertoo Ylelle, että Rovaniemen kaupunki tai Kainuun ja Pohjois-Karjalan viranomaiset eivät tienneet ennakolta siirrosta.

– Tartuntatautilaki on yksiselitteinen, että nämä ovat viranomaismääräyksiä, karanteeni ja eristysmääräykset. Niiden toteuttaminen on kunnan tartuntatautiviranomaisen vastuulla. Viranomainen valvoo ja ohjaa, että karanteenia ja eristystä noudatetaan, Broas kertoo uutisessa.

Video: Yle Uutiset Pohjois-Suomi
ma 16.8.2021

https://areena.yle.fi/1-50663755