Etelän tuliaiset

Helsinkiläiset haluavat, että koronarokotukset keskitetään pääkaupunkiseudulle. Ehkä kuitenkin rokotukset pitäisi antaa ikäperusteisesti koko maassa?

https://yle.fi/uutiset/3-11874003

Etelä-Suomesta tullut koronavirus levisi ärhäkästi Kajaanissa – ainakin kuusi tartuntaa yhdestä vierailusta

Koronaa epäillään virusmuunnokseksi.

Keskiviikkona uutisoitu matkailijan tartunta on aiheuttanut altistuneille ja jo karanteenissa oleville useita koronatartuntoja. Aluksi asetettiin kymmenen henkilöä karanteeniin. Nyt karanteenissa olijoista on sairastunut jo kuusi. Kainuun sote kertoo, että karanteeniin on jatkotartuntojen vuoksi asetettu seitsemän henkilöä. Kaikki ovat kajaanilaisia.

Tartunnanjäljitys selvittää edelleen kontakteja ja mahdollisia altistumisia, jotka näyttävät rajoittuvan pääosin lähipiirissä oleviin henkilöihin.
Tapauksessa on kyse tämän hetken tietojen mukaan muualta Suomesta kotoisin olevan henkilön Kainuun vierailusta, jonka yhteydessä tavattuja ihmisiä on altistunut koronalle.

Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari kertoo, että tartunta on pääkaupunkiseudulta, joten virusmuunnoksen todennäköisyys on 70 prosenttia.

Koukkari vertaa tapausta Samoojan kuntoutuskodin ryppääseen, jossa yksi vierailu johti laajaan tautiryppääseen. Samoojan virustyyppi tutkittiin vuoden alussa, ja se ei ollut virusmuunnosta.

– Lähikontaktien välttäminen on edelleen tarpeen vaikka yleistilanne onkin helpottumassa. Herkästi leviävää virusmuunnosta on Suomessa runsaasti, joten tilanne ei ole ohi Kainuussakaan.